Abstract
Purpose: Factors associated with early cessation of breastfeeding were identified and patterns of infant feeding were examined. Feeding practices were compared with the 1998 guidelines in Nutrition for Healthy Term Infants and with recent Health Canada recommendations.
Methods: To recruit participants, a letter was sent to every mother (n=424) who gave birth at Dr. Georges-L. Dumont Regional Hospital in Moncton from April 1998 to February 1999. Eighty-five mothers agreed to participate with their infants. Information on infant feeding patterns and socioeconomic background was gathered with semi-structured questionnaires. Only healthy infants from singleton pregnancies were included in this study.
Results: At birth, almost 83% of infants were breastfed. The proportions of infants breastfed for at least four, six, and nine months were 43%, 22%, and 9%, respectively. As many as 34% of infants were introduced to baby cereals before age four months, and 21% were introduced to cow’s milk before age nine months. Lower family income, lower level of parental education, and reduced postpartum hemoglobin level (below 95 g/L) were associated with discontinuation of breastfeeding before infants were four months old.
Conclusions: Early postpartum nutrition interventions may be effective in ensuring follow-up care for mothers with compromised iron status, in supporting breastfeeding for at least six months, and in promoting better infant feeding practices.
Résumé
Objectif: On a déterminé les facteurs associés à l’arrêt précoce de l’allaitement et les profils d’alimentation des nourrissons. Les pratiques d’alimentation ont été comparées aux directives de 1998 figurant dans La nutrition des nourrissons nés à terme et en santé et aux recommandations récentes de Santé Canada.
Méthodes: Une lettre a été envoyée à toutes les mères (n=424) qui avaient accouché à l’hôpital régional Dr Georges-L. Dumont de Moncton entre avril 1998 et février 1999. Au total, 85 mères ont accepté de participer à l’étude avec leur enfant. L’information sur les profils d’alimentation de l’enfant et sur les conditions socioéconomiques a été recueillie à l’aide de questionnaires semi-structurés. Seuls les nourrissons en bonne santé issus d’une grossesse unique ont été inclus.
Résultats: À la naissance, près de 83% des nourrissons ont été allaités. La proportion d’enfants allaités après au moins 4, 6 et 9 mois était respectivement 43%, 22% et 9%. Des céréales pour bébés ont été données à 34% des nourrissons avant l’âge de 4 mois, et 21% ont reçu du lait de vache avant l’âge de 9 mois. Un faible revenu familial, un faible niveau d’éducation des parents et un faible taux d’hémoglobine postpartum (inférieur à 95 g/L) ont été associés à l’arrêt de l’allaitement avant que l’enfant n’atteigne 4 mois.
Conclusions: Des interventions en nutrition peu après l’accouchement peuvent être efficaces auprès des mères dont l’état en fer est inadéquat. Elles permettraient de faire valoir l’importance d’allaiter pendant au moins six mois et de promouvoir de meilleures pratiques d’alimentation du nourrisson.