Sodium Reduction in Canadian Food Products: With the Health Check Program

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
13 February 2012

Abstract

Purpose: The current Health Check criteria were examined, to evaluate their influence on prompting licensees to reduce sodium in their participating products from 2004 to 2008. In addition, the impact of the new Health Check criteria, implemented in November 2010, was explored.
Methods: Over three months, 14 Health Check program licensees representing 371 products completed a researcher-administered questionnaire, either in person or via conference call. The data were recorded, reviewed, and calculated. Participants verified the data after the interview.
Results: The current criteria prompted product reformulations and new formulations among Health Check participants. One hundred and fifty products had sodium reduced to meet the current Health Check criteria, for a total reduction of over 322,000 kg of sodium. New formulations comprised 116 products; the remaining 105 products met the current criteria. Two hundred of the 371 Health Check products that had been reformulated, that met the criteria, or that were new formulations already meet the new 2010 Health Check criteria.
Conclusions: The Health Check program prompted participants to reformulate existing products or formulate new products to meet the criteria for sodium. All participants agreed that the new 2010 Health Check criteria will affect them.

Résumé

Objectif: Les critères actuels du programme Visez santé ont été examinés dans le but d’évaluer son efficacité à inciter les détenteurs de licences du programme à réduire la quantité de sodium dans leurs produits participants entre 2004 et 2008. De plus, l’impact des nouveaux critères Visez santé, implantés en novembre 2010, a été exploré.
Méthodes: Sur une période de trois mois, 14 détenteurs de licences du programme Visez santé représentant au total 371 produits ont répondu, en personne ou par l’entremise d’une conférence téléphonique, à un questionnaire administré par les chercheurs. Les données ont été enregistrées, révisées et analysées, et les participants les ont vérifiées après les entrevues.
Résultats: Les critères actuels ont incité les participants du programme Visez santé à reformuler des produits et à mettre sur le marché de nouvelles formulations. La teneur en sodium de 150 produits a été réduite en vue de satisfaire aux critères actuels de Visez santé, ce qui correspond à une réduction totale de plus de 322 000 kg de sodium. Les nouvelles formulations touchaient 116 produits; les 105 autres produits satisfaisaient déjà aux critères actuels. Deux cents des 371 produits Visez santé ayant été reformulés, satisfaisant aux critères ou constituant de nouvelles formulations satisfaisaient déjà aux nouveaux critères 2010 Visez santé.
Conclusions: Le programme Visez santé a incité les participants à reformuler leurs produits existants ou à formuler de nouveaux produits en vue de satisfaire aux critères relatifs au sodium. Tous les participants indiquaient que les nouveaux critères 2010 de Visez santé les affecteraient.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 1March 2012
Pages: e227 - e232

History

Version of record online: 13 February 2012

Authors

Affiliations

Jane Dummer, BASc, RD
Jane Dummer Consulting, Kitchener, ON

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