Open access

Sustainable Eating

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 November 2016
Dawna Royall, MSc, RD
EDITOR
I was very fortunate to have the opportunity to participate in the International Congress of Dietetics (ICD) in Granada, Spain, this Fall. With over 100 scientific sessions celebrating the conference theme, “going to sustainable eating”, it was challenging to pick the most relevant session. Highlights included the excitement of the opening ceremony with the launch of the Sustainable Eating film, and the opportunity to connect with colleagues working in various areas. Presentations from Canadians and DC colleagues were prominent, and the PEN® booth was a veritable beehive of activity (see: https://www.pennutrition.com/enews.aspx?id=52#476). We were reminded that eating more healthfully and more sustainably go hand-in-hand—developing sustainable eating practices can improve our own health and the health of the planet. (The Mediterranean diet cuisine and the Spanish tapas were also wonderful!) The closing ceremony provided a memorable overview of the week and included a presentation promoting ICD 2020 in Cape Town, South Africa, featuring the themes: improving nutrition, unlocking potential, accelerating change (www.icda2020.com).
This issue of the Journal covers a plethora of dietetic research including: nutrigenetics, peer education, preferences for receiving nutrition information, pulse intake of children, attitudes toward individuals with obesity, and a comparison of dietary behaviours among individuals who regained or maintained weight loss after Roux-en-Y gastric bypass surgery. There are also a number of e-First articles that you can view, which will be available in forthcoming issues of the Journal.

Une alimentation durable

Je m’estime très chanceuse d’avoir eu la possibilité d’assister cet automne au Congrès international de diététique (CIM) à Grenade, en Espagne. Avec plus de 100 conférences scientifiques organisées sur le thème du congrès, soit la transition vers l’alimentation durable, il était ardu de choisir les séances les plus pertinentes. La cérémonie d’ouverture, avec le lancement du film Sustainable, et la possibilité de réseauter avec des collègues de divers domaines ont été des points forts de l’événement. Par ailleurs, les présentations de collègues des DC et d’experts canadiens étaient remarquables, sans compter que le stand de PEN® ressemblait à une ruche bourdonnante d’activité (consulter le : https://www.pennutrition.com/enews.aspx?id=52#476). Le congrès nous a rappelé qu’une alimentation plus saine va de pair avec une alimentation plus durable. En effet, le développement de pratiques alimentaires durables peut améliorer à la fois notre santé et celle de la planète. (La cuisine méditerranéenne et les tapas espagnoles étaient d’ailleurs délicieuses!) La cérémonie de clôture a présenté une rétrospective mémorable de la semaine et donné un avant-goût du prochain Congrès international de diététique, qui aura lieu au Cap, en Afrique du Sud, en 2020. Les thèmes à l’honneur seront les suivants : améliorer la nutrition, libérer le potentiel et accélérer le changement (www.icda2020.com).
Ce numéro de la Revue couvre un large éventail de sujets de recherche en diététique : la nutrigénétique, l’éducation par les pairs, les préférences relatives à l’information nutritionnelle, la consommation de légumineuses par les enfants, les attitudes à l’égard des personnes souffrant d’obésité et une comparaison des comportements alimentaires de personnes ayant repris du poids ou maintenu leur perte de poids après un pontage gastrique Roux-en-Y. De plus, vous pouvez déjà consulter en primeur électronique plusieurs articles qui seront publiés dans les prochains numéros de la Revue.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 77Number 4December 2016
Pages: 162

History

Version of record online: 15 November 2016

Authors

Affiliations

Dawna Royall MSc, RD, EDITOR

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

View options

PDF

View PDF

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media