Availability of Nutrition Screening Parameters: In New Brunswick Hospitals and Nursing Homes

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
13 February 2012

Abstract

We explored the availability of parameters for a nutrition screening system among elderly people in New Brunswick (NB) health care facilities. Patients aged 65 or older were asked to participate in the study; each participant had been admitted to one of four hospitals or lived in one of six nursing homes. Availability of nutrition screening parameters (weight, height, weight change, serum albumin level, appetite, and food intake record) was assessed by auditing the participants’ medical charts. When data were not available, the feasibility of obtaining them was determined. Additional data related to nutrition screening were also obtained. In total, 421 participants were recruited for the study: 140 (33.2%) who lived in nursing homes and 281 (66.8%) who were in hospitals. Parameters needed to conduct nutrition screening, such as weight upon admission, were available for 83.6% of participants; usual weight was available for 43.0%, height for 86.0%, and serum albumin level for 47.5%. Our findings show that basic parameters for nutrition screening are available, and that implementation of a nutrition screening system is feasible for patients in NB health care facilities.

Résumé

Nous avons évalué la disponibilité de paramètres permettant de mettre en place un système de dépistage nutritionnel chez les aînés fréquentant les établissements de soins de santé au Nouveau-Brunswick (N.-B). Des patients âgés de 65 ans et plus, admis dans l'un des quatre hôpitaux ou résidant dans l'un des six centres d'hébergement et de soins de longue durée, ont été sollicités pour l’étude. La disponibilité des paramètres de dépistage nutritionnel (poids, taille, changement de poids, niveau d'albumine sérique, appétit et apport alimentaire) a été évaluée par la consultation des dossiers médicaux des patients. En l'absence de certains paramètres, la possibilité de les obtenir a été vérifiée. D'autres informations sur le dépistage nutritionnel ont également été obtenues. Au total, 421 sujets ont été recrutés : 140 (33,2 %) résidents de centres d'hébergement et 281 (66,8 %) patients hospitalisés. Les paramètres requis pour le dépistage, par exemple le poids à l'admission, étaient disponibles dans 83,6 % des dossiers. Le poids habituel était disponible dans 43,0 % des dossiers, la taille dans 86,0 % et le niveau d'albumine sérique dans 47,5 %. Nos résultats démontrent que les paramètres de dépistage de base sont disponibles et que la mise en oeuvre d'un système de dépistage nutritionnel dans les établissements de soins de santé du N.-B. est réalisable.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 1March 2012
Pages: 35 - 39

History

Version of record online: 13 February 2012

Authors

Affiliations

Isabelle Caissie, MSc
École des sciences des aliments, de nutrition et d’études familiales, Université de Moncton, Moncton, NB
Lita Villalon, PhD, RD, FDC
École des sciences des aliments, de nutrition et d’études familiales, Université de Moncton, Moncton, NB
Natalie Carrier, PhD, RD
École des sciences des aliments, de nutrition et d’études familiales, Université de Moncton, Moncton, NB
Manon Laporte, MSc, RD, CNSC
Réseau de la santé Vitalité Health Network – Hôpital Régional Campbellton, Campbellton, NB

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