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Food Guide Follies

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
11 May 2016
Dawna Royall, MSc, RD
EDITOR
Canada’s Food Guide (CFG) has come under fire recently as a major contributor to our obesity crisis. The most recent criticism comes from a senate committee report on obesity, which highlights that the dated food guide offers ineffective advice to Canadians, such as presenting fruit juice as a healthy item [1]. Although this information made headlines, the report also identified many other contributing factors, including our obesogenic environment.
In this issue of the journal, Mathe et al. examine relationships between CFG awareness and health behaviours. Data obtained from telephone interviews identified that over 80% of respondents were specifically aware of CFG recommendations; however, this did not translate to positive health behaviours such as adequate intake of vegetables and fruits. The authors suggest that “simple, plain language implementation plans targeted at purchasing and preparing healthy foods” are needed (p. 71). While we look forward to a review and update of CFG, last year the federal government released two new tools to help make CFG more accessible: “My Food Guide” educational mobile app and “Eat Well Plate”.
I would like to take this opportunity to thank our outgoing Associate Editor Hugues Plourde, who has been coordinating French submissions for the journal for the past several years. The journal is uniquely positioned to publish articles in French that support Canadian dietetic practice. Our new Associate Editor, Nathalie Jobin is enthusiastic and well-positioned to take on this role. Read about Nathalie and the Journal Editorial Board here: http://dcjournal.ca/page/about-cjdpr.

Reference

1.
Report of the Standing Senate Committee on Social Affairs, Science and Technology. Obesity in Canada: A whole-of-society approach for a healthier Canada; March 2016 [cited 2016 Apr 20]. Available from: www.sen.parl.gc.ca/obesity.

Les aberrations du Guide alimentaire

On a récemment reproché au Guide alimentaire canadien (GAC) de contribuer de manière importante à la crise de l’obésité au Canada. Les critiques les plus récentes émanent du rapport d’un comité sénatorial sur l’obésité, selon lequel le GAC est dépassé et offre des conseils inefficaces à la population canadienne, en présentant par exemple les jus de fruits comme des aliments sains [1]. Or, même si ces renseignements ont fait les manchettes, le rapport a également révélé de nombreux autres facteurs contributeurs, dont l’environnement obésogène dans lequel nous vivons.
Dans ce numéro de la Revue, Mathe et coll. examinent les relations entre la connaissance du GAC et les comportements liés à la santé. Des données obtenues par l’entremise d’entrevues téléphoniques ont démontré que plus de 80 % des répondants étaient particulièrement au courant des recommandations du GAC. Cependant, ces connaissances ne se traduisaient pas par des comportements positifs liés à la santé, notamment la consommation suffisante de légumes et de fruits. Les auteurs suggèrent que des « plans de mise en œuvre présentés dans un langage clair et simple et visant l’achat et la préparation d’aliments santé » sont nécessaires (p. 71). Alors que nous attendons avec intérêt la révision et la mise à jour du GAC, le gouvernement fédéral a lancé l’an dernier deux nouveaux outils pour rendre le GAC plus accessible: l’application mobile éducative « Mon guide alimentaire » et l’ « Assiette bien manger ».
Je profite de l’occasion pour remercier notre rédacteur en chef adjoint sortant, Hugues Plourde, qui coordonne depuis plusieurs années les articles en français soumis à la Revue. La Revue occupe une position unique pour publier des articles en français qui soutiennent la pratique de la diététique au Canada. Notre nouvelle rédactrice en chef adjointe, Nathalie Jobin, est enthousiaste et bien placée pour assumer ce rôle. Apprenez-en plus au sujet de Nathalie et du comité de rédaction de la Revue ici: http://dcjournal.ca/page/about-cjdpr.

Référence

1.
Rapport du Comité sénatorial permanent des Affaires sociales, des sciences et de la technologie. L’obésité au Canada : une approche pansociétale pour un Canada en meilleure santé; mars 2016 [cité le 20 avril 2016]. Disponible au : www.parl.gc.ca/Content/SEN/Committee/421/soci/RMS/01mar16/home-f.htm.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 77Number 2June 2016
Pages: 58

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Version of record online: 11 May 2016

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Dawna Royall MSc, RD, EDITOR

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