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Finding Your Passion and Purpose in Dietetics

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 August 2021
I’m grateful, that after a year hiatus, we’ve been able to return to featuring the recipient of the Ryley–Jeffs Memorial Award on the cover of our Fall issue. Dr. Debbie MacLellan framed her lecture, and the corresponding article featured in this issue (Life Lessons: How an Ordinary Dietitian from Moose Jaw, Saskatchewan Became President of the first Canadian University in Egypt), on a literature review of professional socialization in dietetics published in volume 72 of this Journal. This review, which she co-authored with Daphne Lordly and Jacqui Gingras, identified three phases of professional socialization: pre-socialization, formal socialization, and post-socialization. Developing your identity as a dietitian is complex; it begins before entering academia and continues to evolve over the course of your career. By sharing her experiences and lessons learned, Debbie highlights that professional socialization may be a stressful and nonlinear process for some, but “it is still possible to call yourself a dietitian and not do what we consider ‘traditional’ dietetic work”. She also identifies the “crucial role that family, friends, educators, role models, and peers play in the socialization process”. Whether you had the opportunity to listen to her Ryley–Jeffs Memorial Lecture or not, and regardless of your career stage, I encourage you to read this article and reflect on your own professional socialization process. Debbie’s visionary leadership, innovative spirit and contribution to dietetic education exemplifies the vision of Violet Ryley and Kathleen Jeffs. Congratulations Debbie!
It is fitting that several articles in this issue focus on the formal socialization period. Ruhl and Lordly describe the experiences of nutrition students who completed a community garden laboratory as part of an introductory foods course, while Kamran and colleagues evaluate the impact of student-led nutrition workshops. Additional studies involving university students include Pilli and Slater’s exploration of the dietary patterns of international students, and Howard and Barker’s examination of the influence of food insecurity on students’ mental health.
Dietitian of Canada’s National Conference 2021 was once again hosted virtually via the OnAir event platform and included the Canadian Foundation for Dietetic Research (CFDR) annual Research Showcase. We’re pleased to share the Early Bird Abstracts with you. These abstracts were presented as virtual posters or Lightning Round oral presentations during the conference.

Trouver sa passion et sa vocation dans la diététique

Je suis reconnaissante qu’après une année d’interruption, nous puissions à nouveau présenter la lauréate du Prix de la Conférence commémorative Ryley-Jeffs en couverture de notre numéro automnal. Mme Debbie MacLellan, Ph. D., a cadré sa conférence, de même que l’article connexe présenté dans le présent numéro (Life Lessons: How an Ordinary Dietitian from Moose Jaw, Saskatchewan Became President of the first Canadian University in Egypt [Leçons de vie : comment une diététiste ordinaire de Moose Jaw, en Saskatchewan, est devenue présidente de la première université canadienne en Égypte]), sur une revue de littérature à propos de la socialisation professionnelle en diététique publiée dans le volume 72 de cette Revue. Cette revue, co-rédigée par Daphne Lordly et Jacqui Gingras, identifie trois étapes de la socialisation professionnelle : la présocialisation, la socialisation formelle et la pratique après la socialisation formelle. Le développement de son identité en tant que diététiste est complexe; il commence avant d’entrer dans le milieu universitaire et continue d’évoluer au cours de sa carrière. En parlant de ses expériences et des leçons qu’elle a apprises, Mme MacLellan souligne que la socialisation professionnelle peut être un processus stressant et non linéaire pour certaines personnes, mais qu’« il est toujours possible de se dire diététiste en faisant autre chose qu’un travail de diététique "traditionnel" ». Elle parle également du « rôle essentiel que la famille, les amis, les éducateurs, les modèles et les pairs jouent dans le processus de socialisation ». Que vous ayez eu l’occasion d’entendre sa conférence commémorative Ryley-Jeffs ou non, et quel que soit le stade de votre carrière, je vous encourage à lire cet article et à réfléchir à votre propre processus de socialisation professionnelle. Le leadership visionnaire de Mme MacLellan, son esprit novateur et sa contribution à la formation en diététique constituent un exemple de la vision de Violet Ryley et Kathleen Jeffs. Toutes nos félicitations à Mme MacLellan!
Il est tout naturel que plusieurs articles de ce numéro portent sur la période de socialisation formelle. Ruhl et Lordly décrivent les expériences d’étudiants en nutrition qui ont participé à un laboratoire de jardin communautaire dans le cadre d’un cours d’introduction sur les aliments, tandis que Kamran et ses collègues évaluent l’impact des ateliers de nutrition dirigés par des étudiants. Parmi les autres études impliquant des étudiants universitaires, citons l’exploration par Pilli et Slater des habitudes alimentaires des étudiants étrangers, et l’examen par Howard et Barker de l’impact de l’insécurité alimentaire sur la santé mentale des étudiants.
Le congrès national 2021 des Diététistes du Canada s’est déroulé une fois de plus de façon virtuelle par l’entremise de la plateforme d’événements OnAIR et comprenait l’événement annuel de recherche de la Fondation canadienne de la recherche en diététique (FCRD). Nous sommes heureux de vous présenter les résumés anticipés. Ces résumés ont été présentés sous forme d’affiches virtuelles ou de présentations orales de type tours de table éclair durant le congrès.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 82Number 3September 2021
Pages: 99

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Version of record online: 19 August 2021

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