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Designing Dietetics Education Programs to Enhance Graduates’ Preparedness for Practice

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 December 2023
To become a dietitian, one needs to complete an approved university degree in human nutrition and dietetics, a period of practical training, and pass a national licensing exam. These three steps may appear straightforward, but this pathway can be fraught with numerous challenges. The act of donning the graduate cap and gown, as depicted in our cover image, is a symbol of determination as much as it is success. However, the intent of these steps is to ensure that individuals entering the profession have the knowledge, skills and competencies required to practice as a registered dietitian.
Dietetics education curricula outline the plan and structure of a program and are designed to comprehensively describe what needs to be completed to succeed in dietetics. In a Perspectives in Practice article in this issue, Stein et al reflect on the learnings of the University of British Columbia’s Dietetics program’s efforts to confront colonialism in their curriculum and offer practical suggestions for how other dietetic educators might transform their programs through engaging in the vital work of indigenisation and decolonisation [1].
Dietetics education curricula are operationalized through courses. The course syllabus outlines the teaching and learning objectives and how they will be achieved and assessed. Active Experiential strategies are often adopted because they promote student engagement and allow students to apply what they have learned to real world situations. Several articles in this issue describe the application of different experiential strategies in dietetics education. Zhang et al report the results of a scoping review of dietetics students’ experience with simulation-based education (SBE) [2]. While SBE provides students with an opportunity to practice skills in a realistic but simulated, safe environment and has been widely adopted by healthcare programs, this review concluded that Canadian literature is limited and further research is needed. Service-learning is another experiential approach that connects curriculum to meaningful service in the community. Articles by Hassib et al [3] and Lamps et al. [4] describe examples of service-learning education and demonstrate their effectiveness in preparing dietetic students for practice.
Also in this issue, Caswell et al present the results of the 2020 national dietetic new graduate survey and the profound affect of the COVID-19 pandemic on early career dietitians, including a negative impact on their training [5].
The future of our profession depends on dietetic programs being responsive to the changing needs and demands of both the wider healthcare system and individual trainees. The collection of articles that make up this issue illustrate the collaborative, innovative and student-centred approach required to successfully set the next generation of dietitians on a rewarding career path.

Concevoir des programmes de formation en diététique permettant de mieux préparer les diplômés à la pratique

Pour devenir diététiste, il faut obtenir un diplôme universitaire approuvé en nutrition humaine et diététique, effectuer une période de formation pratique et réussir un examen d’accréditation national. Ces trois étapes peuvent sembler simples. Or, le parcours peut être semé de nombreuses embûches. L’acte de revêtir la toge et le mortier à la remise du diplôme, comme l’illustre notre image de couverture, est autant un symbole de détermination que de réussite. Cependant, l’objectif des étapes de la formation est de s’assurer que les personnes qui entrent dans la profession possèdent les connaissances, les aptitudes et les compétences requises pour exercer en tant que diététistes.
Les curriculums de diététique présentent le plan et la structure d’un programme et sont conçus pour décrire de manière exhaustive ce qui doit être accompli pour réussir dans le domaine de la diététique. Dans un article Perspectives pour la pratique de ce numéro, Stein et al. réfléchissent aux enseignements tirés des efforts déployés par le programme de diététique de l’Université de la Colombie-Britannique pour s’attaquer au colonialisme dans le curriculum et proposent des suggestions pratiques sur la manière dont d’autres éducateurs en diététique pourraient transformer leur programme en s’engageant dans le travail vital d’autochtonisation et de décolonisation [1].
Les programmes de formation en diététique sont mis en œuvre par l’entremise de cours. Les plans de cours décrivent les objectifs d’enseignement et d’apprentissage et la manière dont ils seront atteints et évalués. À cet égard, les stratégies d’apprentissage actif ou basé sur l’expérience sont souvent adoptées, car elles favorisent l’engagement des étudiants et leur permettent d’appliquer ce qu’ils ont appris à des situations réelles. Plusieurs articles de ce numéro décrivent l’application de différentes stratégies expérientielles dans la formation en diététique. Zhang et al. rapportent les résultats d’une étude de la portée sur l’expérience d’étudiants en diététique avec l’enseignement par la simulation (ES) [2]. Bien que l’ES offre aux étudiants la possibilité de mettre en pratique leurs compétences dans un environnement réaliste, mais simulé et sécuritaire, et qu’il ait été largement adopté par les programmes de soins de santé, cette étude a révélé que la littérature canadienne est limitée et que des recherches supplémentaires sont nécessaires. L’apprentissage par le service est une autre approche expérientielle qui associe le curriculum à un service substantiel dans la communauté. Les articles de Hassib et al. [3] et de Lamps et al. [4] décrivent des exemples d’apprentissage par le service et démontrent leur efficacité pour préparer les étudiants en diététique à la pratique.
Également dans ce numéro, Caswell et al. présentent les résultats du sondage national auprès des nouveaux diplômés en diététique de 2020 et l’impact considérable de la pandémie de COVID-19 sur les diététistes en début de carrière, notamment l’impact négatif sur leur formation [5].
L’avenir de notre profession dépend de la capacité des programmes de diététique à s’adapter à l’évolution des besoins et demandes du système de santé dans son ensemble et des personnes en formation. Les articles qui composent ce numéro illustrent l’approche collaborative, innovante et centrée sur les étudiants qui est nécessaire pour placer la prochaine génération de diététistes sur la voie d’une carrière enrichissante.

References/Références

1
Stein S, Robin T, Wesley M, Valley W, Clegg DJ, Ahenakew C, and Cohen TR. Confronting colonialism in Canadian dietetics curricula. Can J Dietetic Pract Res. 83(4).
2
Zhang Y, Churchill M, Mannette J, Rothfus M, Mireault A, Harvey A, et al. Identifying and mapping canadian dietetic students’ interaction(s) with simulation-based education: A scoping review. Can J Dietetic Pract Res. 83(4).
3
Hassib S, Djalilvand A, and Battram DS. An exploration of dietetic students’ experiences in a noncourse-based service-learning opportunity in a Canadian academic setting. Can J Dietetic Pract Res. 83(4).
4
Lamps K, Muzaffar H, Prange N, Patterson JA, and Hein A. Qualitative evaluation of university students’ experience delivering an obesity prevention programme in elementary schools. Can J Dietetic Pract Res. 83(4).
5
Caswell S, Lieffers JR, Wojcik J, Eisenbraun C, Buccino J, and Hanning RM. COVID-19 pandemic effects on job search and employment of graduates (2015–2020) of Canadian dietetic programmes. Can J Dietetic Pract Res. 83(4).

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 84Number 4December 2023
Pages: 192

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Version of record online: 19 December 2023

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