Les champs de pratique des diététistes influencent leur utilisation d'Internet et leurs besoins de formation

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
July 2002

Résumé

L'objectif de l’étude est de tracer un portrait des pratiques Internet des diététistes du Québec, de leurs besoins à l’égard d'Internet et de vérifier si ceux-ci varient en fonction des champs d'activités. Un questionnaire a été posté à 1852 diététistes et 708 ont retourné le questionnaire. La majorité ont un ordinateur à la maison ou au travail, et ont accès à Internet. Le lieu principal d'utilisation d'Internet est le domicile. Les obstacles à une plus grande utilisation d'Internet sont le temps, les connaissances et le coût. Les services les plus utilisés sont le courrier électronique suivi du World Wide Web. La majorité serait intéressée à des programmes de formation sur la recherche à l'aide de bases de données, sur la recherche d'information dans Internet et sur l’évaluation de la fiabilité de l'information trouvée. L'analyse des données par champs de pratique a permis de déceler des pratiques et des besoins particuliers pour les diététistes en nutrition clinique, en clinique privée, en nutrition communautaire et, enfin, pour ceux cumulant des activités de clinique et de gestion. Ces résultats font ressortir la nécessité d'adapter les programmes de formation et les services à offrir selon les champs de pratique.

Abstract

The study documents the use of the Internet by Quebec dietitians, and addresses their specific needs according to their fields of practice. Of the 1,852 questionnaires mailed, 708 were returned. Most of the respondents have a computer at home or at work, and have access to the Internet. The Internet is used mostly at home. Factors limiting greater use of the Internet include time, knowledge and cost. The most popular services are electronic mail and the World Wide Web. Most of the respondents would be interested in training programs on database searches, on searching for information on the Internet and on evaluating the validity of information found on the Internet. Data analysis has revealed that Internet usage is related to dietitians’ fields of practice. Moreover, specific training needs have been identified for clinical dietitians, dietitians in private practice and in public health, and those combining managerial and clinical activities. Results suggest the need to adapt training programs and services to dietitians’ fields of practice and to develop these programs accordingly.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 63Number 2July 2002
Pages: 62 - 70

History

Version of record online: 12 Février 2007

Authors

Affiliations

Geneviève Grenier, DtP, MSc
Programme santé ACTI-MENU, Montréal
Marie Marquis, PhD
Faculté de médecine, Département de nutrition, Université de Montréal

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media