Regulatory Approval of Plant Sterols in Canada: Implications for Health Care and Clinical Practice

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
13 February 2012

Abstract

Health Canada’s recent approval of plant sterols as food ingredients to decrease low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) is believed to be a significant step toward improving Canadians’ cardiovascular health and reducing the economic burden of heart disease. When dyslipidemic patients consume plant sterols at a recommended daily dose of 2 g, they can reduce LDL-C by 10% to 15%, with no deleterious effects on high-density lipoprotein cholesterol. A 10% LDL-C reduction in response to plant sterol consumption is projected to reduce heart disease risk by 25%. Because they are available without a prescription, plant sterols are an option for dietitians who wish to provide cholesterol-lowering guidance beyond traditional dietary advice (i.e., lowering saturated fat intake and restricting dietary cholesterol). In addition, plant sterols can be used in combination with a statin or when statin use is contraindicated, and they have recently emerged as a potentially valuable triglyceride-lowering option. However, the projected improvement in public health and health care savings will be realized only if impediments to daily use are removed. One such impediment is the higher cost of fortified food products, such as yogurt and margarine. If the cost of plant sterol food products is to decline, cost-effective sources must be investigated and a larger range of foods containing plant sterols must be made available.

Résumé

L’approbation récente des phytostérols par Santé Canada à titre d’ingrédient alimentaire utilisé pour abaisser le cholestérol à lipoprotéines de faible densité (cholestérol LDL) est considérée comme une étape clé vers l’amélioration de la santé cardiovasculaire de la population canadienne et de la réduction du fardeau économique associé aux maladies du coeur. Lorsque les patients atteints de dyslipidémie consomment des phytostérols à la dose quotidienne recommandée de 2 g, ils parviennent à réduire leur cholestérol LDL de 10 % à 15 % sans effet néfaste sur le cholestérol à lipoprotéines de haute densité. On estime qu’une réduction de 10 % du cholestérol LDL en réponse à la consommation de phytostérols réduirait le risque de maladie du coeur de 25 %. Puisqu’ils sont offerts sans ordonnance, les phytostérols constituent une option pour les diététistes qui désirent offrir des conseils sur la réduction du cholestérol qui vont au-delà des conseils alimentaires traditionnels (c.-à-d. diminuer l’apport en graisses saturées et limiter le cholestérol alimentaire). De plus, les phytostérols peuvent être utilisés conjointement avec la statine ou en remplacement de celle-ci lorsque son utilisation est contreindiquée. De plus, ils sont récemment ressortis comme étant une option potentielle intéressante pour la réduction des triglycérides. Toutefois, l’amélioration attendue sur le plan de la santé publique et les économies en soins de santé ne seront réalisées que si les obstacles à leur utilisation quotidienne sont levés. Or, l’un de ces obstacles est le coût élevé des produits alimentaires enrichis tels le yogourt et la margarine. Pour que le coût des produits alimentaires enrichis de phytostérols diminue, il faudrait évaluer des sources rentables et rendre disponible une plus vaste gamme d’aliments contenant des phytostérols.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 1March 2012
Pages: 31 - 34

History

Version of record online: 13 February 2012

Authors

Affiliations

Todd C. Rideout, PhD
Department of Exercise and Nutrition Sciences, University at Buffalo, Buffalo, NY, USA
Christopher P. F. Marinangeli, PhD, RD
The Richardson Centre for Functional Foods and Nutraceuticals, University of Manitoba, Winnipeg, MB
Atif B. Awad, PhD
Department of Exercise and Nutrition Sciences, University at Buffalo, Buffalo, NY, USA

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