A Study of Challenges and Opportunities: For Long-term Care Dietitians in British Columbia

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 August 2013

Abstract

While demand for long-term care (LTC) in Canada is expected to grow in the coming years, little is known about the current LTC dietetic workforce or its members’ practice-related concerns. A web-based survey was developed and distributed to and subsequently completed by 75 LTC dietitians in British Columbia. The survey was intended to characterize dietitians’ demographic characteristics, educational and employment experiences, salaries and benefits, future employment plans, and concerns about current practice. Regression models were used to examine the associations between demographic, educational, and employment characteristics and self-reported hourly wages. The majority of respondents were employed at more than one facility (57%) and did not belong to a union (71%). The mean hourly wage for LTC dietetics positions was $37.50 ± $5.85, and was significantly higher for positions that did not provide additional employee benefits (p<0.05). Hourly wages were not significantly higher for dietitians with more years of experience or graduate-level education. Concerns were raised about potential implications of revised residential care regulations for workload, and only 36% of respondents reported being committed to working in the area of LTC dietetics in the future. This study highlights practice-related challenges and future opportunities to build the LTC dietetic workforce, and can inform planning for training, recruitment, and retention.

Résumé

On prévoit que la demande pour les soins de longue durée (SLD) au Canada augmentera au cours des prochaines années. Toutefois, il existe peu de renseignements sur la main-d'oeuvre pratiquant actuellement la diététique dans ce domaine ou sur les inquiétudes des effectifs quant à la pratique en SLD. Un sondage Web a été conçu et distribué à 75 diététistes travaillant en SLD en Colombie-Britannique. L'objectif du sondage était de dépeindre les caractéristiques démographiques et éducationnelles des diététistes, de même que leur expérience de travail, leur salaire et avantages, leurs plans de travail futurs ainsi que leurs inquiétudes concernant la pratique actuelle. Des modèles de régression ont été utilisés afin d'examiner les associations entre les caractéristiques démographiques, éducationnelles et d'emploi, et les salaires horaires autodéclarés. La majorité des répondants étaient employés dans plus d'un établissement (57%) et n’étaient pas membres d'une organisation syndicale (71%). Le salaire horaire moyen pour les postes de diététique en SDL était de 37,50 $ ± 5,85 $, et il était significativement plus élevé dans le cas des postes pour lesquels des avantages sociaux supplémentaires n’étaient pas offerts (p < 0,05). Les salaires horaires n’étaient pas significativement plus élevés chez les diététistes qui possédaient plus d'années d'expérience ou un diplôme d’études supérieures. Des préoccupations ont été soulevées quant aux potentielles conséquences d'une révision de la réglementation des soins en établissement en ce qui a trait à la charge de travail, et seulement 36% des répondants ont rapporté être engagés à pratiquer la diététique en SDL dans le futur. Cette étude a permis de mettre en lumière les défis liés à la pratique de même que les occasions futures de bâtir la main-d'oeuvre de diététique en SDL. Elle permettra également d'orienter la planification nécessaire pour la formation, le recrutement et la conservation du personnel.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 74Number 3September 2013
Pages: 131 - 137

History

Version of record online: 19 August 2013

Authors

Affiliations

Jennifer L. Black, PhD, RD
Food, Nutrition and Health, Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC
Rebecca Dunham, MHA, RD
Sheway, Vancouver Coastal Health, Vancouver, BC
Tamar Kafka, MS, RD
Food, Nutrition and Health, Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC

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1. Changing Roles and Responsibilities of Dietitians from Diverse Settings During the First Three Waves of the COVID-19 Pandemic in Nova Scotia
2. Dietitians Working in Continuing Care Facilities in Nova Scotia: Pre- and Post-COVID-19 First Wave

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