Children’s Food Intake: A Comparison of Children’s and Parents’ Reports

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
21 May 2014

Abstract

Purpose

In longitudinal studies, parents are the most accurate source of information on young children’s dietary intake; for older children, questioning children themselves may be more appropriate. However, if parental reports for young children and self-reports of older children are to be used in the same analyses, the measures must be comparable.

Methods

During school hours, fourth and sixth graders in 14 Flemish (Belgium) primary schools completed an online 15- item food frequency questionnaire with a retest questionnaire one to two weeks later; parents completed a paper-and-pencil or online questionnaire. Test-retest data were available for 286 children; children’s tests could be matched to parents’ reports for 275 children.

Results

On average, test-retest correlations were 0.68 (grade 4: 0.63; grade 6: 0.71) and correlations between children’s and parents’ reports were 0.44 (grade 4: 0.39; grade 6: 0.49). No systematic differences were found between the test and retest. Comparison of children’s and parents’ reports resulted in significant differences for six of the 15 items.

Conclusions

Low consensus between parents’ and children’s reports for several items may impede comparisons at a group level. Additionally, the results indicate more optimal dietary assessment in sixth graders.

Résumé

Objectif

Dans les études longitudinales, les parents sont la source la plus précise d’information sur l’apport alimentaire des jeunes enfants. Pour les enfants plus âgés, il pourrait être plus approprié de questionner les enfants directement. Cependant, si les rapports des parents pour les jeunes enfants et les données déclarées par les enfants plus âgés doivent être utilisés dans les mêmes analyses, les mesures doivent être comparables.

Méthodes

Pendant les heures de classe, des élèves de quatrième et de sixième année de 14 écoles primaires flamandes (en Belgique) ont rempli un questionnaire de fréquence alimentaire en ligne comprenant 15 éléments et un questionnaire de retest une à deux semaines plus tard. Les parents ont pour leur part rempli un questionnaire papier-crayon ou en ligne. Les données de test-retest étaient disponibles pour 286 enfants; les tests des enfants pouvaient être associés aux rapports des parents pour 275 enfants.

Résultats

En moyenne, les corrélations de test-retest étaient de 0,68 (quatrième année : 0,63; sixième année : 0,71) et les corrélations entre les rapports des enfants et des parents étaient de 0,44 (quatrième année : 0,39; sixième année : 0,49). Aucune différence systématique n’a été trouvée entre le test et le retest. La comparaison des rapports des enfants et des parents a révélé des différences significatives pour six des 15 éléments.

Conclusions

Un faible consensus entre les rapports des parents et des enfants pour plusieurs éléments pourrait entraver les comparaisons au niveau du groupe. Par ailleurs, les résultats indiquent une évaluation de l’alimentation plus optimale chez les élèves de sixième année.

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Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 1March 2014
Pages: 35 - 40

History

Version of record online: 21 May 2014

Authors

Affiliations

Carine Vereecken
PhD, Research Foundation—Flanders and Department of Public Health, Ghent University, Ghent, Belgium
Lea Maes
PhD, Department of Public Health, Ghent University, Ghent, Belgium

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