Open access

Food unites dietitians in diverse roles

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 February 2019
Dawna Royall, MSc, RD, FDC
EDITOR
The 2019 Nutrition Month campaign (www.nutritionmonth.ca), “Unlock the Potential of Food – A dietitian is the key!” aims to increase Canadians’ familiarity with dietitians and enhance the likelihood of turning to dietitians for nutrition advice. Recognizing the many areas in which dietitians practice, the campaign focuses on the potential of food at different touchpoints including: prevention, treatment, food skills, and food environments. For example, the “Potential to prevent” focuses on the role of food to prevent illness and lower the risk of developing chronic diseases, which is supported by evidence that a nutritious diet can reduce the risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, dementia, and some cancers (See Nutrition Month 2019 Member Resource Manual). The diversity of dietetic practice could not be more evident than in the current issue of the Journal covering these topics:
These articles demonstrate how dietitians are united in our love for food and its power to enhance lives and improve health as described in “Our Core Story” from the Dietian Brand Initiative. Let’s take this opportunity to unlock the potential of food by translating the science of nutrition to our clients in many diverse settings. Happy Nutrition Month and Dietitians Day in 2019!
The Editorial Board of the Canadian Journal of Dietetic Practice and Research extends sincere appreciation to these outstanding Reviewers in 2018 who volunteered their time and expertise to conduct thorough reviews of Journal submissions. Peer review is the backbone of scholarly research and maintains the high quality of published articles in the Journal, relevant to Canadian dietitians. Thank you for being a reviewer for Canadian Journal of Dietetic Practice and Research! Interested in becoming a reviewer for the Journal? See the Guidelines for Reviewers and contact the Journal editor at: [email protected]

L’alimentation unit les diététistes de différents horizons

L’objectif de la campagne du Mois de la nutrition 2019 (www.moisdelanutrition.ca), qui a pour thème « Découvrez le pouvoir des aliments – et pour y arriver, faites des diététistes vos alliés! », est de mieux faire connaître les diététistes et d’augmenter la probabilité que les gens se tournent vers eux pour obtenir des conseils en nutrition. Mettant en lumière les nombreux domaines de pratique des diététistes, la campagne focalise sur le pouvoir des aliments dans différentes sphères de la vie, notamment la prévention, le traitement, les compétences culinaires et les environnements alimentaires. Par exemple, le « pouvoir de prévenir » concerne le rôle de l’alimentation dans la prévention des maladies et la réduction du risque de maladies chroniques, rôle qui est appuyé par des données probantes indiquant entre autres qu’une alimentation nutritive peut réduire le risque de diabète de type 2, de maladies cardiovasculaires, de démence et de certains cancers (consultez le manuel de ressources des membres du Mois de la nutrition 2019). Le présent numéro de la Revue, qui traite des sujets ci-dessous, ne pourrait mieux illustrer la diversité de la pratique de la diététique :
Ces articles montrent à quel point les diététistes ont en commun une passion pour les aliments et pour leur pouvoir d’améliorer la vie et la santé, comme le reflète « Notre histoire centrale » de la Initiative de la marque « diététiste ». Profitons de cette occasion pour découvrir le pouvoir des aliments en traduisant la science de la nutrition pour nos clients issus de milieux diversifiés. Nous vous souhaitons un Mois de la nutrition et une Journée des diététistes 2019 extraordinaires!
Le comité de rédaction de la Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique souhaite exprimer sa sincère reconnaissance envers les remarquables réviseures et réviseurs qui, en 2018, ont fait don de leur temps et de leur expertise pour examiner minutieusement les articles soumis à la Revue. L’examen par les pairs est à la base de la recherche et nous permet de publier dans la Revue des articles pertinents et de grande qualité pour les diététistes d’ici. Merci d’avoir participé au processus de révision de la Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique! Aimeriez-vous être réviseur pour la Revue? Consultez les critères applicables aux réviseurs et communiquez avec la rédactrice en chef de la Revue à [email protected].

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 80Number 1March 2019
Pages: 1

History

Version of record online: 15 February 2019

Authors

Affiliations

Dawna Royall MSc, RD, FDC EDITOR

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

View options

PDF

View PDF

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media