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Dietetic research: A key ingredient for a healthier tomorrow

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 March 2022
Welcome to the Spring issue! This season is often associated with looking forward; a sentiment that aligns with this years Nutrition Month campaign “Ingredients for a Healthier Tomorrow”. During March, dietitians from across Canada will be sharing how they contribute to supporting a healthier future for their clients and communities. You will also see this reflected in the topics published in this Journal. From the invited commentary, Enhancing Response Ability: Dietetics as a Vehicle for Social Justice—A Primer by Brady and L’Heureux, published in the most recent Winter issue, to original research studies published in this issue, such as an evaluation of a diet tracking smartphone app by Bouzo et al. and a survey of nutrition policy implementation in childcare centres by Lima Do Vale et al., to an upcoming perspective paper by Goodridge and colleagues on how dietitians can support sustainable development of the global food system, soon to be published as e-first.
When we think more broadly about how dietitians are creating change for a healthier future, the ongoing conduct of research is vital to improving dietetic practice and public health. Research aims to generate new knowledge and insights, to develop and improve therapies and approaches, and to document, learn from, and enhance people’s lived experiences [1]. The Canadian Journal of Dietetic Practice and Research plays a central role in reporting and summarizing research so that it is readily accessible to dietitians and more likely to be translated into practice. The peer-review process ensures the integrity and quality of these published articles [2]. On behalf of the Editorial Board, I would like to extend my gratitude and appreciation to the over 100 reviewers who graciously volunteered their time and expertise in 2021 to appraise and comment on Journal submissions. The COVID-19 pandemic has put additional pressures on the publication of scholarly research, with an increase in submissions received and a decline in the proportion of review invitations accepted [3]. You can help us facilitate the peer-review process by suggesting names of reviewers when submitting your work to the Journal, or by volunteering to review for the Journal. Please see the Guidelines for Reviewers and contact me to express your interest.

La recherche en diététique : un ingrédient clé d’un avenir plus sain

Bienvenue dans le numéro du printemps! Cette saison est souvent associée à l’avenir, un sentiment qui cadre avec la campagne du Mois de la nutrition de cette année, « Les ingrédients d’un avenir plus sain ». En mars, des diététistes de partout au Canada parleront de leur façon de contribuer à un avenir plus sain pour leurs clients et communautés. Et comme vous le constaterez, ce sujet se reflète dans les articles publiés dans la Revue. À titre d’exemples, le commentaire invité Enhancing Response Ability: Dietetics as a Vehicle for Social Justice-A Primer [Améliorer la capacité de réaction : la diététique comme véhicule de justice sociale – une introduction] par Brady et L’Heureux, publié dans le dernier numéro hivernal, des études de recherche originale publiées dans le présent numéro, notamment l’évaluation d’une application pour téléphone intelligent pour le suivi de l’alimentation par Bouzo et coll. et un sondage sur la mise en œuvre de politiques sur la nutrition dans des centres de la petite enfance par Lima Do Vale et coll., et un article de perspective à venir par Goodridge et coll. sur la façon dont les diététistes peuvent contribuer au développement durable du système alimentaire mondial, qui sera bientôt publié en primeur électronique.
Lorsque nous explorons plus globalement comment les diététistes suscitent des changements en faveur d’un avenir plus sain, il apparaît essentiel de poursuivre la recherche pour améliorer la santé publique et la pratique de la diététique. La recherche a pour but de générer de nouvelles connaissances, de développer et d’améliorer les thérapies et approches, et de documenter et améliorer les expériences vécues par les gens, et d’en tirer des apprentissages [1]. La Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique joue un rôle central en rapportant et résumant la recherche afin de la rendre facilement accessible aux diététistes et plus susceptible d’être mise en pratique. Le processus d’évaluation par les pairs assure l’intégrité et la qualité de ces articles publiés [2]. Au nom du comité de rédaction, j’aimerais exprimer ma gratitude et mon appréciation aux plus de 100 réviseurs qui ont gracieusement fait don de leur temps et de leur expertise en 2021 pour évaluer et commenter les articles soumis à la Revue. La pandémie de COVID-19 a exercé une pression supplémentaire sur la publication de recherches scientifiques, avec une augmentation du nombre d’articles soumis et une diminution de la proportion d’invitations à réviser acceptées [3]. Vous pouvez nous aider à faciliter le processus d’évaluation par les pairs en proposant des candidatures de réviseurs au moment de soumettre vos travaux à la Revue, ou en offrant vos services bénévoles de révision. Veuillez consulter les critères applicables aux réviseurs et communiquer avec moi pour manifester votre intérêt.

References/Références

1
Dobrow MJ, Miller FA, Frank C., and Brown AD. Understanding relevance of health research: considerations in the context of research impact assessment. Health Res Policy Sys. 2017;15(31).
2
COPE Council. COPE Ethical guidelines for peer reviewers — English. Version 2: September 2017. [cited 18 February 2021].
3
Squazzoni F, Bravo G, Grimaldo F, Garcıa-Costa D, Farjam M, and Mehmani B. Only Second-Class Tickets for Women in the COVID-19 Race. A Study on Manuscript Submissions and Reviews in 2329 Elsevier Journals PLoS ONE, 2021;16(10):e0257919.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 83Number 1March 2022
Pages: 1

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Version of record online: 15 March 2022

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