Food Purchasing and Food Insecurity: Among Low-income Families in Toronto

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 August 2010

Abstract

Purpose: Factors underlying food-purchasing decisions were examined among a sample of low-income Toronto families.
Methods: A cross-sectional survey was completed among 485 families residing in high-poverty Toronto neighbourhoods. Food-security status was assessed using the Household Food Security Survey Module. Open-ended questions were included to examine respondents’ food selection and management practices and their purchasing decisions for six indicator foods. Logistic regression was used to examine associations between factors influencing food-purchasing decisions, perceived food adequacy, and severity of food insecurity.
Results: Twenty-two percent of families had been severely food insecure in the past 30 days. Respondents engaged in thrifty food shopping practices, such as frequenting discount supermarkets and budgeting carefully. Price was the most salient factor influencing food-purchasing decisions; the likelihood that families would report this factor increased with deteriorating food security. Preference, quality, and health considerations also guided food-purchasing decisions, but generally to a lesser extent as food insecurity increased. Household food supplies reflected constraints on food purchasing, and they diminished with increasing food insecurity.
Conclusions: Despite their resourcefulness, low-income families struggle to feed their families. Dietitians have an important role to play as advocates for adequate income supports to promote food security and nutritional health.

Résumé

Objectif: Les facteurs sous-jacents à la prise de décision lors de l'achat d'aliments ont été examinés dans un échantillon de familles à faible revenu de Toronto.
Méthodes: Une enquête transversale a été effectuée auprès de 485 familles résidant dans des quartiers défavorisés de Toronto. Le niveau de sécurité alimentaire a été évalué à l'aide du Module d'enquête sur la sécurité alimentaire des ménages. Des questions ouvertes ont été incluses afin d'examiner les pratiques de sélection alimentaire et de gestion des répondants ainsi que leurs décisions d'achat pour six produits alimentaires clés. La régression logistique a été utilisée pour examiner les associations entre les facteurs qui influencent la prise de décision lors de l'achat d'aliments, la perception du caractère adéquat des aliments et la gravité de l'insécurité alimentaire.
Résultats: Vingt-deux pour cent des familles étaient caractérisées par une grave insécurité alimentaire au cours des 30 derniers jours. Les répondants utilisaient des pratiques d'achat consistant à se procurer des aliments économiques, par exemple faire les courses dans des supermarchés de rabais et effectuer une soigneuse planification budgétaire. Le facteur influençant le plus les décisions liées à l'achat d'aliments était le prix; la probabilité qu'une famille rapporte ce facteur augmentait avec la diminution de la sécurité alimentaire. Les préférences, la qualité et les considérations liées à la santé guidaient aussi les décisions d'achat, mais généralement dans une plus faible mesure plus l'insécurité alimentaire augmentait. La disponibilité alimentaire du ménage reflétait les contraintes liées à l'achat d'aliments et diminuait avec l'augmentation de l'insécurité alimentaire.
Conclusions: Malgré leur ingéniosité, les familles à faible revenu luttent pour nourrir leur famille. Les diététistes ont donc un rôle important à jouer à titre de porte-parole pour un soutien du revenu adéquat qui favoriserait la sécurité alimentaire et la santé nutritionnelle.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 3September 2010
Pages: e50 - e56

History

Version of record online: 18 August 2010

Authors

Affiliations

Naomi Dachner, MSc
Department of Nutritional Sciences, University of Toronto, Toronto, ON
Laurie Ricciuto, PhD, RD
Department of Nutritional Sciences, University of Toronto, Toronto, ON
Sharon I. Kirkpatrick, PhD, RD
Department of Community Health Sciences, University of Calgary, Calgary, AB
Valerie Tarasuk, PhD
Department of Nutritional Sciences, University of Toronto, Toronto, ON

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