Enhanced Dietetics Education Through Collaboration: A Study to Identify Opportunities

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2014

Abstract

With the aim of enhancing dietetics education in Nova Scotia, key stakeholders were engaged in identifying current practice issues along with opportunities for collaboration to address them. A survey containing five open-ended questions was distributed by email to a purposive sample of 24 participants affiliated with three universities with dietetics programs. Participants fell into five categories: internship coordinators, dietetics educators, recent internship graduates, current interns, and prospective interns. The response rate was 58%. Data were thematically analyzed through a process of constant comparison. Primary themes emerged, which reflected survey participants’ concerns about three current practice issues: province-wide standards, internship placement availability, and the overall educational experience. Additional comments suggested that overall dietetic educational experiences could be improved if relevant clinical experiences were offered and preceptor workloads were accommodated. The creation of province-wide standards for assessing interns’ level of competency was perceived to offer multiple benefits, including decreased preceptor workloads. Participants believed that collaborative actions might increase internship placements and improve the overall dietetic internship experience for interns and preceptors.

Résumé

Dans l’objectif d’améliorer l’enseignement de la diététique en Nouvelle-Écosse, des intervenants clés ont entrepris d’identifier les problèmes actuels de même que les possibilités de collaboration visant à les résoudre. Un sondage contenant cinq questions ouvertes a été distribué par courriel à un échantillon choisi à dessein comprenant 24 participants affiliés à trois universités offrant un programme de diététique. Les participants ont été répartis en cinq catégories: coordonnateurs d’internats, éducateurs en diététique, récents diplômés d’internats, internes actuels et futurs internes. Le taux de réponse a été de 58%. Les données ont fait l’objet d’une analyse thématique par l’entremise d’un processus de comparaison constante. Des thèmes prédominants ont émergé et reflétaient les préoccupations des participants au sondage au sujet de trois problèmes actuels: les normes à l’échelle de la province, le nombre de postes d’internat disponibles et l’expérience globale de formation. Des commentaires additionnels ont suggéré que, globalement, l’expérience de formation en diététique pourrait être améliorée si des possibilités d’expériences cliniques pertinentes étaient offertes et si la charge de travail des précepteurs était ajustée en conséquence. Les répondants percevaient que la création de normes à l’échelle de la province concernant l’évaluation du niveau de compétence des internes offrait de multiples avantages, entre autres une diminution de la charge de travail des précepteurs. Les participants croyaient de plus que des mesures de collaboration pourraient faire en sorte d’accroître le nombre de places d’internat et d’améliorer l’expérience globale relativement aux internats en diététique, à la fois pour les internes et les précepteurs.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 2July 2014
Pages: 101 - 104

History

Version of record online: 19 May 2014

Authors

Affiliations

Allison Proudfoot, MAN
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS
Daphne Lordly, DEd, PDt, FDC
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS
Barb Anderson, PDt, FDC
School of Nutrition and Dietetics, Acadia University, Wolfville, NS
Doris Gillis, PhD, PDt
Department of Human Nutrition, St. Francis Xavier University, Antigonish, NS

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